Lova 4 veckor

i morgon blir våran lilla gubba 4 veckor! tiden går såå fort!  men ändå sakta! vissa dagar går i snigelfar medans andra går fort... ida har ja haft en effektiv dag. mange har varit me kottarna mest eller de har nog roat sig själva rätt bra. så ja har fått mycket gjort.. klippt gräset me seg maskinen inte me "traktorn".nytta o nöjje! plockar vinbär och rabarber gjort saft av de. tvättat lagat midda,  pysslat på me allt möjligt =)
nu ska ja slöa i soffan o se när matätaren behagar ta kvällsmaten =)

känslorna flödar

ja i morgon kommer dagensom inte går att hoppa över.. 4 år sedan älskade lilla mamma somnade in. efter många års kämpande och stretande mot denna jävla cancer!  4 år sedan jag och mange satt hemma hos Anna o Peter och skulle avgöra om vi skulle avboka våra flygbiljetter som vi bokat några dagar innan eller om vi skulle stanna och veta att ja skulle missa att vara med henne när hon gick till andra sidan.  Vi valde att åka hem, jag kände på mig att det var rätt beslut. Vi tog avsked i tidig morgon timme och flög hem till norrland.. tog vägen om ikea för att skaffa en ny madrass till sängen vi inte fick upp på vindan. kring 18 tiden satt vi hos Marina o tjejjerna och drack kaffe och vid 18,20 var vi på ica när samtalet kom som ja gått o väntat på.  även om ja i flera veckors tid då gått o försökt förbereda mig på detta samtal så kom de ändå som en chock! går inte att förbereda sis på detta..  4 år..  några veckor senare upptäckte vi att de låg en bebis i min mage. som ja grämde mig över att inte fattat de lite tidigare så ja hade fått berätta för mamma om de lilla livet.   nu 4  år senare så har jag tre underbara döttrar. som alla har ett av mammas namn i deras. Tuva har Lena Mejja har Anna och Lova har Kristina. Så mamma /mormor finns med oss jämt.
I morgon blir Lova 3 veckor gammal. tiden går fort. I morgon fyllder åxa min kompis Ylvas son Hugo 1 år gammal.  så livet ger och livet tar! så är det. har förstått det.
Avslutar med en bild på mina gummor..
mina älskade töser!

marknad i byn

marknaden är i full gång. rätt liten marknad i år igen. men de är ju trots allt inte sakerna man är ute efter.. de är nog mest att se lite folk i rörelser =) även om ja inte är härifrån så har man ju lärt känna en hel del folk.
Mejja är överspeedad till max hela tiden. kan inte komma på hur vi ska få henne att lugna ner sig lite granna iallfall någras minuter om dagen.  hon själv verkar vara sjukt frustrerad över att vi inte kan förstå henne alla gånger då hon säger bara mamma pappa kitty katt  typ väldigt fåååå ord säger hon sen kör hon med pekfingret resten. vilket inte är lätta att förstå vad tusan hon vill.  så hoppas verkligen hon börjar snacka snart! då kanske hon lugnar ner sig lite granna iallafall. frågar man Mejja vad hon tycker om att blitt storasyster så skakar hon rejält nej på huvudet.. inte så förvånande iallfall =)
Tuva har fått allergi medicin mot hennes besvär med mygg och knott. stackars var förut helt slut av att hon låg o kliade sönder sig på nätterna. nu är hon helst slut av medicinen. dock så sover hon rätt bra på natten av den =) Hon är så stolt över Lova.
Lova äter sover skiter skiter lite till. en riktig skit unge är hon som Tuva oxå var. Mejja kräktes mera.  Lova har dock lite svårt att sova om natten då de är tyst i huset. under dagarna så sover hon sig igenom allt men så fort de är tyst vaknar hon. så olika de är. jag vill gärna ha de tok tyst om ja ska sova..  får la börja sova me p4 på radion under nätterna..
sitter nu i kuvösen o väntar på resten av familjen. Tuva o Mejja har ja sövt för natten men Mange Lova o grannarna for på rymmen.... undra vars.. kanske ska ja passa på o sova en minut eller två..

bebis

Försöker ladda upp en bild på lilla Lova. Men de funkar onte riktigt som det ska. Vi är kvar på bb eller jag blir utskriven idag men gumman måste stanna på barnintensiv även kallad avd 56 här på sunderbyn. Hennes socker blev väldigt långt knappt en timme efter födslen så hon har fått en sond som användt flitigt och även dropp med glukos i som droppar hela tiden och först igår kväll hade hon hållt bra värde i 4 timmar.. hoppas att de funkar idag med..

Hela förlossningen tog inte lång tid. min  sambo som var hemma 16 mil bort hann inte hit. men vi hade pratat om de innan han for hem under söndagen, vårat resonemang var att de kan inte gå så fort som på 2 timmar som de tar för han o komma hit.. så fel vi hade =) 
somnade gott vid 00 efter en ctg kurva som visade pinvärkar. inte kraftiga o inte regelbunda. tänkte surt när ja gick o la mig de blir ingen bebis... vaknade några gånger o kände mig toanödig men reagerade inte direkt o somna om. vaknade vid 05,15 o kände att nu måste ja gå på toa. stod i duchen o kände samma sak igen. tänkte att va tusan... 05,40 var de öppet 4 cm och fosterhinnan buktade rejält utåt, därav trycket. ringde min sambo som hoppade i bilen direkt.  var ensam på förlossningsrummet med en stressad barnmorska som skulle sluta sitt skift vid 07. efter en del fram o tillbaka  så fick ja tag i lustgasen vi 06,30 för att ja skulle kunna vara stilla i sängen så bebisens hjärthjul gick att följa.  vid 0645 fick ja värmefiltar på ryggen där gjorde de rätt ont . och vid  strax innan 7 gick gm ut o skulle rapotera över till dagpersonalen.. väl ensam igen kände ja ju att nu jädrar skiter ja på mig. ringer på klockan o in kommer trevliga Ingela som möts av mina ord "ja skiter på mig" hon svarade lite chekt "ja visst gör de!   du har ju fött barn innan så du vet som som händer" (jätte trevlig och med glimten i ögat". mitt i detta fattar ja ju att Mange inte kommer hinna.. denna känslan talar om att de är snart över.  kl 07,04 är ja öppen fullt och hon gör pyspunka på vattnet, huvudet står högt som tusan och hon håller imot i en värk så inte navelsträngen kommer ut först.  när hon säger att de är fullt öppet så får ja smått panik. de sitter som en jävul på axlen o påpekar "ingen som fotar ingen som fotar =)" så mitt i allt sliter ja fram mobilen o visar hur kameran funkar och ber henne fota när bebisen kommer. >(detta var till bm som varit med från de ja kom dit så hon jobbade över som fotograf =)
efter 3 krystvärkar kommer de upp en blå lång sladdrig ljudlös bebis på magen. hör att hon gnyr lite granna o chocken över att ja gjorde detta igen kom över en..  hör att hon börjar pipa lite mera men de springer över med henne till 56an  där barnläkare stod o väntade.  kvar ligger ja på sängen med en barnmorska i skrevet . moderkakan kommer med ett slurp ca 4 minuter senare och hon konstaterar att en gammal "söm" har gått upp. så några få stygn.. Detta var nästan värre än förlossningen. för nu hade ja ingen bebis att fokusera på på magen o ingen sambo att prata med.. Ringer sambon vid 07,30 o säger att han kan släppa gasen att de blev en tjej.. han kom ca 10 minuter senare=)  Lilla bebisen kommer in igen med en barnläkare en kille som såg jätte ung ut. så när han pratat klart ställer ja han frågan hur gammal han är o hur länge utlbildningen var.. 32 var han o 7 års utbildning.. han måste ha börjart tidigt =) kul!  Mange kom o vi alla var samlade för lite vägning o mätning o ammning.. 4150 gram och 51 cm långo 38 cm huvud.. förlossningen tog från första värk till ute knappt 2 timmar och när vattnet togs var hon ute på 11 minuter o 3 krystvärkar.. 

nöjda o glada =)